
Ev ve işyerlerinde kullanılan atık ve temiz suların, sağlıklı bir şekilde borularla aktarılması, kanal adı verilen yapı malzemeleriyle gerçekleştirilmektedir. Kanallar, binalardaki duvarların içine inşa edilen ve suların tahliye edilerek, ana kanalizasyon sistemine aktarımını sağlayan sistemdir. Zaman içerisinde çeşitli sebeplerden dolayı kanallar vazifesini yapamamakta ve tıkanmaya maruz kalmaktadır. Bu tip durumların en önemli sebeplerinden birisi de kanal içerisine giren yabancı maddenin, su giderini kapamasıdır.
Kanal tıkanıklığı durumunun ortaya çıkması hem çevre hem de insan sağlığı açısından tehlike arz etmektedir. Bu gibi durumlarda kanallar uzman ekipler tarafından açılmaktadır. Eski dönemlerde son derece ilkel yöntemlerle gerçekleştirilen kanal açma işlemleri, kameralı kanal açma adındaki yeni bir yöntem ile daha kolay bir hale gelmiştir. Bu yeni yöntem uzun yıllardan beri yurtdışında kullanılmaktadır. Son dönemlerde ülkemizdeki firmalar tarafından da artık bu yeni yöntem tercih edilmektedir. Kameralı kanal açma işleminin en önemli elemanı kameralı robot adı verilen makinedir. Bu robot sayesinde kanalın açılma işlemi şansa bırakılmamaktadır. Tıkalı olan kanalın bu robotlar sayesinde açılması işlemi şöyle gerçekleştirilmektedir: Öncelikle tıkalı olan kanalın içerisine kamera sistemine sahip olan ve son derece küçük olan robot, kablolar eşliğinde sokulur. Kanalın içerisine giren bu alet, içeriden anından görüntü alarak, dışarıda bağlı olduğu bilgisayara görüntüyü aktarır. Bilgisayar başında bekleyen uzman personel ise görüntüleri izleyerek, sorunun olduğu yeri tespit eder. Bundan sonra ise kanalın açılma işlemi için yabancı maddelerin olduğu yere tazyikli su verilir. Eğer yabancı maddeler çok katıysa ve suyla gitmiyorsa, vakum özelliği olan aletler sayesinde yabancı maddeler çekilerek, kanal dışarısına çıkarılır.
Kameralı kanal açma işlemi, tıkalı kanalların açılması konusunda en çok tercih edilen yöntem haline gelmiştir. Herhangi bir şekilde kanal ya da çevresi kazılıp, kırılmamakta ve sisteme hiçbir zarar vermeden, içeriden görüntü alınarak sorun ve sorunun olduğu yer tespit edilmektedir. Böylelikle, şantiye benzeri görüntüler ortaya çıkmamakta ve kanalların kırılıp, dökülmesine gerek duyulmamaktadır. Bu sistem ile hem çevre sağlığı korunmakta hem de zamandan tasarruf edilmektedir.
İlginizi Çekebilir;
ZİYARETÇİ YORUMLARI
BİR YORUM YAZIN